Militairen voor Militairen (Frontlinie & Thuisfront)

Hoe komt een ‘gewone burger’ nu op het idee om een LinkedIn-groep aan te maken met als titel: Militairen voor Militairen (Frontlinie & Thuisfront)? 

Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. Hoe lang duurt het rullen van gehakt in een pan? Gemiddeld 5 à 6 minuten?

Terwijl ik dat deed op donderdagavond 27 februari 2020 dacht ik aan postings die ik af en toe voorbij zie komen op LinkedIn van militairen die op zoek zijn naar een baan buiten of na Defensie, over PTSS en hoe militairen daar soms vreselijk onder lijden en hoe anderen er uiteindelijk heel goed mee om kunnen gaan, over het organiseren van informele bijeenkomsten voor en door militairen en over de vele gesprekken die ik informeel heb gevoerd met militairen in mijn privé-leven. Ik vind het fijn om me te omringen met mensen, maar de omgang met militairen ervaar ik nog altijd als heel prettig. Al is het alleen al omdat ik vind dat militairen veelal heel respectvol met elkaar en met de maatschappij omgaan. Dat voelt voor mij heel vertrouwd en eigenlijk heel normaal, ondanks dat ik een ‘gewone burger’ ben. Daarnaast vind ik het ceremonieel en de tradities en gebruiken binnen Defensie schitterend.

Ik spreek nog steeds met militairen in mijn privé-leven. Ik ben dankbaar voor de contacten die ik in de loop der jaren heb opgebouwd, zowel zakelijk als privé. Zelf beschik ik ook over een ‘Thuisfront’: Een veilige thuishaven waarbinnen iedereen zich fijn voelt en volledig zichzelf kan zijn en waarbinnen we respectvol met elkaar omgaan.

Ik heb een enorm groot hart voor Defensie. Daarom volg ik heel veel Defensie-onderdelen en ik kan oprecht blij worden als ik een positief bericht lees over Defensie en ik vind het schitterend om te zien hoe militairen met trots uitstralen waar ze voor staan en wat ze doen. Als ‘gewone burger’ ben ik trots op onze militairen! Ik heb een groot empathisch vermogen, dus ik kan me heel goed inleven in anderen, en vanwege mijn achtergrond ook in de belevingswereld van de militair, al heb ik nooit zelf in de frontlinie gestaan, door de vele gesprekken met militairen heb ik veel geleerd. En toegegeven, dat wat ik niet weet, dat vraag ik, daar ben ik een te open en leergierig persoon voor. Daarnaast heb ik me enorm verdiept in het onderwerp PTSS en vaak gesproken met andere ‘thuisfronten’.

Terwijl mijn gehakt bijna klaar was, realiseerde ik me dat ik als ‘gewone burger’ misschien ook wat bij zou kunnen dragen aan het leven van anderen. Men vraagt mij ook weleens of ik militair ben. Dat ben ik niet, maar ik heb een methode ontwikkeld die je leert om vooral door te gaan, vooruit moet kijken en mijn kracht zit hem in het feit dat ik alle verdrietige dingen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt weet om te buigen naar het positieve. Dat is mijn kracht, want je hebt altijd de keuze in het leven tussen blijven hangen in dingen en doorgaan. Ik kies altijd het laatste.

Op het moment dat mijn gehakt geruld was besloot ik om na het eten een groep op te richten op LinkedIn voor Militairen en hun thuisfront. Want Militairen helpen elkaar en als ik als gewone burger daar een bijdrage aan kan leveren, dan vind ik dat mooi om te kunnen doen. Ik kan dat niet alleen. Ik heb daarvoor de input nodig van anderen en daarom heb ik de groep opgericht.

 

 

 

 

 

Uit ervaring weet ik dat er meer is naast Defensie en ook na een Defensie-tijdperk.
Zoek je ander werk of werk voor na je FLO? Deel het gerust binnen deze groep. Je zult zien dat Militairen elkaar daadwerkelijk helpen. Want eens een militair, altijd een militair!

Ben je trots op wat je doet? Laat het zien! Wedden dat andere militairen dat leuk vinden?
Organiseer je een informele bijeenkomst en wil je anderen daarvoor uitnodigen of op attenderen?
Deel het maar in de groep!
Word je geïnterviewd, kom je op tv of in de krant en wil je dat graag laten weten? Plaats het in de groep!

Schrijf je een boek of een artikel over Defensie of ben je daarmee bezig (dat doe ik zelf onder andere)?
Maak het maar kenbaar! 

Wil je een platform om openlijk iets te vertellen over PTSS, over jouw thuisfront, het thuisfrontcomité of andere persoonlijke ervaringen delen? Gebruik deze groep daar dan voor!

Wil je anderen deel uit laten maken van deze groep op LinkedIn? Nodig hem of haar gerust uit. Eigenlijk kan alles binnen deze groep, mits het binnen de regels van de groep blijft. Die moet je nu eenmaal aanmaken als je een groep opricht op LinkedIn, maar als je de groepsregels leest op LinkedIn, dan moet dat niet zo moeilijk zijn om je daaraan te houden. 

En er kan veel, want dit is slechts een burgerinitiatief, maar als je ideeën hebt voor de verbetering of voor de input van deze groep, uit ze gerust! Samen kunnen we meer dan alleen. En dat geldt voor iedereen met hart voor Defensie, ongeacht van welk deel van de Krijgsmacht je uitmaakt of deel van uit hebt gemaakt, alsook voor de diverse thuisfronten. 

Met dank!

Hartelijke groeten,

Kiki Scheepens

 

Dit blog is geschreven door Kiki Scheepens – Directeur/Eigenaar van Organisatiebureau KVPS